luni, 23 iulie 2012

Insecticide ecologice

Insecticide ecologice

de M.Arjoca, vegetalshapes.com
Calitatea lor de pret este faptul ca nu sunt periculoase pentru om, plante, sol, mediu in general. Se pot prepara din substante aflate la indemana si deci nu au preturi exorbitante.
Ele pot fi folosite atunci cand infestarea s-a produs sau se pot aplica in mod preventiv.
Insectele reactioneaza la mirosuri, vapori, gaze, fum, caldura, uleiuri, sapun etc, iar insecticidele ecologice tin cont de toate acestea. De exemplu mirosul puternic de usturoi, tutun, rubarbar si alte plante este respingator pentru unele insecte. Ardeii iuti, alcoolul, sarea si alte substante pot arde sau distruge daunatorii. Uleiurile sufoca anumite insecte, iar sapunul sau detergentii adaugati la preparate au rolul de a face ca susbstantele solutiei sa se lipeasca de frunze si tulpini. Poti folosi sapun si detergenti ecologici.
Aplicarea insecticidelor nu se face pe vreme insorita intrucat poate cauza arsuri plantelor si este bine ca inainte de a stropi toata cultura sa se stropeasca o singura planta pentru a vedea daca nu apar efecte nedorite. Dimineata devreme sau seara este timpul potrivit pentru stropit.
Nu are rost sa aplici insecticid acolo unde daunatorii se pot aduna si cu mana. Deasemenea trebuie avut in vedere ca nu doar insectele daunatoare pot fi ucise ci si insectele benefice. Plantele au proprietati de a se proteja si singure fata de anumiti daunatori, iar a cultiva plante companion este o metoda buna de control al daunatorilor. De aceea aplicarea insecticidelor nu trebuie facuta zi de zi ci doar cand este cazul.
Daunator Insecticid
Afide Ceai de rubarbar, solutii cu sapun si ulei, solutie alcoolica, ceai de tutun, fumul de tutun, solutie de hrean, spray din coji de portocala, spray de parul porcului, ceai de coada soricelului, ceai de coriandru, ceai de frunze de soc, ceai de pelin.
Musculite albe Solutie alcoolica, solutii cu ulei, solutii cu ardei iute, spray de usturoi, ceai de rubarbar, ceai de tutun
Thrips Spray de usturoi
Acarieni Spray de usturoi, solutie de hrean, spray de calcar, ceai de rubarbar, spray cu sapun, ceai de coriandru
Iata cateva retete de insecticide ecologice:
Ceai de rubarbar 1 – se fierb 0 ,5 Kg (1 pound) frunze tocate de rubarbar in 1litru (1 quart) apa, timp de 30 de minute. Se strecoara si se stropeste impotriva afidelor si a altor daunatori.
Ceai de rubarbar 2 – 0,5 Kg (1 pound) de frunze se lasa sa stea timp de 24 ore in 7 litri (7.3 quart) de apa. Se strecoara si se stropeste.
Plante de tutunCeai de tutun – se pune o cana de tutun in aproximativ 4 litri (1 gallon) de apa si se lasa sa stea 24 ore. Solutia trebuie sa aiba culoarea usor maronie (ca un ceai). Daca este prea intunecata atunci se mai adauga apa.
  • Atentie sa nu fie consumata de cineva. Este mortala pentru om.
  • se aplica contra omizilor, afidelor, fungus gnats, paduchilor ce ataca radacinile, contra viermilor din pamant etc.
  • nu se stropesc rosiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu aceasta solutie fiindca le poate distruge.
Soc cu floare si frunzeCeai de frunze de socse fierb aproximativ 230 g (8 ounces) frunze de soc in aproximativ 0,5 l (0.5 quart) apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l (0.5 quart) apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste cu aceasta solutie.
  • se aplica contra afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti, daunatorilor ce ataca fructele pomilor si radacinile, etc.
  • frunzele de soc pot folosite si ca fungicid ecologic.
Coada soriceluluiCeai de coada soricelului – se pune o cana de plante in aproximativ 0,5 l (0.5 quart) apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se amesteca cu aproximativ 4 l (1 gal) apa si ¼ lingurita de sapun.
Ceai din frunze de rosii sau de cartofi – se lasa sa stea peste naopte 2 cani de frunze de rosii in aproximativ 0,5 litri (0,5 quart) apa. Se strecoara si se mai adauga la solutie inca 0,5 litri (0,5 quart) apa si un sfert de lingurita de sapun. Se stropesc frunzele sau solul.
  • se aplica contra gandacului de asparagus, diversilor viermi si gandaci.
Solutie de ulei – se amesteca 1 lingurita de sapun (detergent lichid) cu o cana de ulei de bucatarie. Se amesteca bine si se adauga aproximativ 1 l (1 quart) apa.
  • se aplica contra musculitelor albe, acarienilor, afidelor, daunatorilor morcovilor, ai ardeilor, vinetelor, castravetilor, telinei etc.
  • se sprayeaza direct pe insecte daca este posibil.
Solutie alcoolica 1 – se amesteca 2-3 linguri de sapun cu o jumatate de cana de alcool si cu aproximativ 1 litru (1 quart) de apa calda.
  • se aplica proaspat preparata. Nu se pastreaza in timp.
Solutie alcoolica 2 – se amesteca 1 lingurita de detergent lichid cu 1 cana de alcool si 1 litru (1 quart) de apa. Separat se tin 3 linguri de ardei iute pisat intr-o jumatate de cana de apa fiarta. Se strecoara si se adauga la solutia cu detergent si alcool. Se poate folosi in loc de ardei, sos de ardei iute sau boia.
  • se aplica impotriva a numeroase insecte.
Solutie de sare – se amesteca 2 linguri de sare cu 4 litri (1 gallon) de apa.
  • se aplica contra acarienilor si a viermilor de varza.
Spray de usturoi si ardei iute – se piseaza o capatana mare de usturoi, se amesteca cu 1 lingura de boia iute si se pune in 1 litru (1 quart) de apa. Se lasa sa stea 1 ora, se filtreza si se stropeste cu aceasta solutie. Mixtura se poate pastra cateva saptamani in frigider.
  • se aplica impotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.
Catei de usturoiSpray de usturoi – se amesteca 2-3 capatani de usturoi pisat cu 1 lingura de boia iute sau ardei iuti pisati. Se adauga 1 lingura de ulei de bucatarie, 1 lingurita de detergent lichid si 7 cani de apa. Se amesteca bine, se strecoara si se stropeste cu solutia rezultata.
  • se foloseste impotriva omizilor, afidelor, diversilor gandaci, furnici etc.

Frunze de mentaSpray de menta – se amesteca cu blenderul o cana de frunze tocate de menta cu o cana de frunze tocate de ceapa verde si cu o jumatate de cana de ardei iute tocat. Se adauga o jumatate de cana de apa. Amestecul rezultat se toarna in aproximativ 4 litri (1 gallon) de apa la care se mai adauga jumatate de cana de detergent lichid. Din acest amestec se ia cate o jumatate de cana si se dilueaza in 1litru (1 quart) de apa.
  • se aplica impotriva insectelor care rod.

Radacini de hreanCeai de hrean – se dau in clocot 3 litri de apa (3 quarts). Se da apa la o parte de pe foc si se adauga ¼ radacina de hrean taiata bucati si 2 cani de ardei iute. Se lasa sa stea timp de 1 ora. Se raceste, se strecoara si se sprayeaza.


Galbenele in ghiveciCeai de galbenele – 1 cana de frunze si flori de galbenele se zdrobeste si se amesteca cu 0,5 litri (0,5 quart) apa. Se lasa sa stea timp de 24 ore, apoi se strecoara si se adauga 1,5 litri (1,5 quart) apa si un sfert de lingurita de sapun. Cu solutia rezultata se stropeste.
  • se aplica contra gandacului de asparagus, viermelui care ataca fructul de rosiei, insectelor care rod frunzele.
Coji de portocaleCeai din coji de citrice – peste coja de la un fruct de citrice se toarna 2 cani de apa clocotita si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara, se mai adauga cativa stropi de sapun lichid. Se stropeste cu lichidul rezultat.
  • se aplica contra afidelor, gandacilor lanosi, fungus gnat, furnicilor etc.
Ceai de pelin – 250 g (0,5 pound) frunze de pelin se fierb in 2 litri (2 quarts) de apa. Se raceste, se strecoara si se adauga 1 lingurita de sapun. Se stropeste cu aceasta solutie.
  • se aplica contra afidelor, omizilor etc.
  • se stropeste direct asupra daunatorilor daca este posibil.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu