luni, 23 iulie 2012

Fungicide ecologice

Fungicide ecologice

de M.Arjoca, vegetalshapes.com
Ciupercile sunt o alta problema ce poate aparea in gradina. Prolifereaza in climatul umed si de multe ori sunt ajutate de insecte sa infecteze plantele. Exista numeroase tipuri de ciuperci, unele find specifice anumitor plante. In general, plantele au o anumita rezistenta fata de daunatori, inclusiv fata de ciuperci, insa daca infestarea este prea puternica, nu numai ca li se slabeste aceasta rezistenta, dar pot sa si moara.
Exista metode de prevenire si control al daunatorilor de care trebuie sa se tina seama cand se lucreaza cu plantele. Iata aici cateva retete de fungicide ecologice care se pot aplica in caz de nevoie.
Catei de usturoiSpray de usturoi - se amesteca 1 capatana de usturoi cu 1 lingura de boia iute sau cu ardei iuti. Se adauga 2 linguri de ulei de bucatarie si o lamaie. Se paseaza componentele, se amesteca bine si se lasa sa stea peste noapte. (Acest amestec se pastreaza la frigider mai mult timp). Se strecoara si se pune din amestec cate 1 lingura la 1 litru (1 quart) de apa.


Creanga de soc cu floare si frunzeCeai de frunze de soc - se fierb aproximativ 230 g (8 ounces) de frunze de soc in aproximativ 0,5 l (0.528 quart) de apa timp de 30 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Separat in 0,5 l (0.528 quart) de apa calduta se dizolva 1 lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa sa se raceasca si se stropeste apoi cu aceasta solutie. Frunzele de soc pot fi folosite si ca insecticid ecologic.

Solutie de lapte - se face o solutie din lapte si apa folosind cantitati in proportie de 50/50 si se stropeste cu ea pentru a preveni si a combate diverse ciuperci ce ataca rosiile, dovleceii, castravetii etc. Se aplica odata la 3-4 zile.
Solutie de otet - in 4 litri (1 gal) de apa se pun 3 linguri de otet cu 5% aciditate. Se amesteca si se stropeste.
  • se aplica contra diversilor fungi.
Flori de musetelCeai de musetel - se toarna 2 cani de apa clocotita peste o jumatate de cana de musetel. Se lasa sa se raceasca, se strecoara si se stropeste .
Solutie de bicarbonat de sodiu - in 4 litri (1 gal) de apa se pun 1 lingura de bicarbonat de sodiu si 2 linguri jumate de ulei de bucatarie. Se amesteca si se mai adauga o jumatate de lingurita de sapun. Cu aceasta solutie se sprayeaza inclusiv pe sol, odata pe saptamana daca e cazul.
  • se aplica ca fungicid general preventiv contra diversilor fungi ce ataca rosiile si alte legume.
Ceai de arpagic - peste o legatura buna de frunze de arpagic tocate, se toarna apa clocotita si se lasa sa stea pana se raceste. Se stropeste cu aceasta solutie de 2-3 ori pe saptamana.
  • previne infestarea cu diverse ciuperci la dovlecei, castraveti, pepeni.
Ceai de compost - intr-o galeata de 10 litri (2.5 gal) se pune o lopata de compost peste care se toarna apa. Se amesteca o data pe zi si dupa aproximativ 2-3 saptamani se strecoara si se stropesc frunzele.
Radacini de hreanCeai de hrean - o cana de radacina de hrean tocata cat mai marunt, se pune in 0,5 litri (0.528 quart) de apa si se lasa sa stea timp de 24 ore. Se strecoara si se mai adauga 2 litri (2 quarts) de apa. Cu aceasta solutie se stropeste preventiv.


*Poti folosi sapun si detergenti ecologici.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu